Bedelli Askerlik ve Vegan Olmak (Mart 2019 - Hatay/İskenderun)

Öncelikle askerlik bitti ve hala yaşıyorum :)

Gitmeden önce beni özellikle yemek konusu düşündürüyordu. 2019 Mart celbi ile Hatay/İskenderun Dz. Er Eğitim Alayına gidip teslim oldum.

Yemek konusu beklediğim kadar kötü değildi. Genelde her öğünde en az bir şey vegan oluyordu. Tabii hiç olmadığı öğünlerde oluyordu. Kahvaltılarda hep zeytin vardı. Zeytinle beraber 1-2 kere tahin-pekmez, 5-6 kerede reçelle kahvaltı ettim. Genelde pek dinlenemediğimi düşünürsek bunları yiyerek enerjik olmak imkansız gibi bir şey olmasına rağmen ben yinede askerlik boyunca yeterince enerjiktim sanırım. Diğer öğünlerde bazen bulgur-pirinç pilavı, bazen sadece çorba ile bir şekilde beslenmeye çalıştım. Salata çok az çıktı. Yemek tercihleri sadece veganlar için değil normal beslenenler içinde çok sağlıksızdı. Günlük lif ihtiyacının %10'unu bile alamaya yetmeyecek yemekler vardı hep. Yemekhaneden değilde kantinden-gazinodan yiyeyim desem bile burada da pek seçenek yoktu. Bitkisel yemek denebilecek 2 seçenek vardı. Patatesli gözleme ve yeşilliksiz çiğ köfte dürüm. Hal böyle olunca çok kez öğün atlayıp aç kaldım. Normalde de sık sık intermittent fasting diyetini uyguladığım ve oruç tutmayı sevdiğim için beslenme kötü geçmedi diyebilirim. Sağlığım da gayet iyi. Sonuç olarak vegan beslenerek bedelli askerliğinizi yapabilirsiniz.

Gelelim insanların tepkilerine, öncelikle orada bir çok insanla tanıştım ama hiç vegan birine rastlamadım. Neyse ilk başlarda insanlara direkt söylemedim, beraber kaldığımız arkadaşlarla hep birlikte yemeğe gidiyorduk, benim tabak genelde boş oluyordu :) Sorduklarında sevmiyorum, yemekler kötü filan diyordum. İnsanları biraz daha tanıyıp muhabbetler derinleşmeye başlayınca bende vegan olduğumu söyledim. Her ne kadar bu konuda çokça tartışsak da, hiç beklemediğim bir şekilde insanlar bunu çok olumlu karşıladılar. Öyle ki herkes yemek listesine bakıp bana bu öğün gelebilirsin yiyebileceğin şu var şeklinde, kendilerinden çok benim için listeye bakar oldular. Gitmediğim öğünlerde çıkan meyvelerden getirdiler. İnsanların böylesine güzel bir şekilde karşılayıp bana yardımcı olmaya çalışması beni gerçekten çok mutlu etti.

Gitmeden önce 21 günlük bedelli askerliğin saçma ve gereksiz olduğunu düşünüyor olsam bile orada çok iyi insanlar tanıyıp, uzun zamandır çok az yaptığım yeni insanlar tanımanın ne kadar zevkli ve insanı geliştiren bir şey olduğunu tekrardan hatırlayıp fazlasıyla deneyimledim. Lise üniversite ve sonrasında iş hayatı ile beraber artık hayatıma çok az insan giriyordu. Askerlikle beraber bir anda çok fazla insan tanıyınca bunu tekrardan hatırlamış oldum. Bu yazı ile orada tanıştığım tüm arkadaşlarıma sevgiler, selamlar.

Yorumlar